Antidote-frivillig modtager 2000 kroner fra Trelleborgfonden
Imens mange holder sommerferie, er Andreas Stache fortsat – og helt frivilligt på arbejde. Han uddeler, udbreder og uddanner nemlig i Antidotes – et modgiftssæt, der består af en næsespray, som modvirker en overdosis indenfor 30 sekunder. Og nu har han netop modtaget et beløb på 2000 kroner fra Trelleborgfonden, som han skal bruge til at fylde tasken med endnu flere fornødenheder.
Når Andreas Stache går rundt i Odenses gader, har han tasken fyldt med de livreddende Antidotes – men tasken rummer også en del andre ting. For længe før han blev Antidote-frivillig, har han sørget for diverse fornødenheder til mennesker i misbrugsmiljøet, blandt andet mundbind og håndsprit under Corona, men også alle mulige andre ting, som vand og værktøj. Og det har han altså nu fået 2000 kroner fra Trelleborgfonden til at fortsætte med.
–De sidste 5 år har jeg delt mundbind og håndsprit ud og så i takt med at jeg også er kommet ud med Antidotes, så er efterspørgslen på det – og alt det andet nærmest eksploderet, fortæller Andreas.
Selvom 2000 kroner måske ikke lyder af meget, så rækker de, ifølge Andreas, faktisk rigtig langt.
–Med det, jeg laver, har det meget at sige. Mange af de ting jeg deler ud, koster måske max 5 kroner, så jeg kan nå meget langt med 2000 kroner. Og så behøver jeg heller ikke lægge så mange af mine egne penge oveni, fortæller Andreas.
Og netop det der med at bruge sine egne penge, er noget Andreas Stache har gjort længe – og det var altså også derfor han bestemte sig for at søge midler hos Trelleborgfonden. Pengene blev overrakt til Andreas ved en lille beskeden ceremoni foran Cafe Paraplyen i Odense centrum. Der er nok poster at bruge pengene på, Andreas har nemlig lidt af hvert med sig, når han tager sine ture rundt til byens væresteder, hellesteder og parker.
–Hvis nogen mangler vand, så har jeg en vandflaske med, eller hvis de skal have plaster på, når de er væltet på cyklen. Og de værktøjssæt de bruger, når de skal indtage deres stoffer – det kan de få gratis af mig. Jeg har også regnslag, de kan få hvis det regner – jeg har faktisk næsten alt, de kan have brug for.
Livreddende Antidotes
Andreas har mange gode ting med i tasken, men den vigtigste er, trods alt, de livreddende Antidotesæt, som han får via den frivillige organisation, Antidote Danmark, der er finansieret af både private donationer og med midler fra Statens Sociale Reservepulje, de såkaldte SSA-midler.
Antidoten består af en lille næsespray, der indeholder stoffet Naloxone, som kan stoppe en overdosis på bare 30 sekunder. Det har ingen skadelig virkning, ligesom det også forebygger følgeskader efter overdosis.
Ifølge Antidote Danmark dør der flere mennesker af stoffer, end der gør i trafikken.
Tal fra sundhedsstyrelsen viser, at 200 danskere hvert eneste år dør af stoffer. Mere end 80% af de dødsfald, skyldes en overdosis.
Tallene afspejler behovet for brug og udbredelse af Antidotes. Det er ikke kun i de mere hardcore stofmiljøer på gadeplan, at der er behov. Det er der nemlig også alle mulige andre steder, som fx på festivaler, på natklubber og på spillesteder, hvor stoffer også florerer lystigt.
Sidste år blev der i Odense brugt omkring 30 Antidotes og overalt hvor Andreas Stache kommer, hører han om, hvordan næsesprayen ofte har været i brug.
–I sidste uge, da jeg var rundt med Antidotes. fik jeg at vide, at der var blevet brugt 3 sæt, alene på den uge, fortæller Andreas.
Tryghed for alle
Behovet for Antidoten afspejles både i tørre tal – og i fortællinger fra virkelighedens verden. Netop dens livreddende effekt, giver en kæmpe tryghed, både blandt stofmisbrugere, men også blandt fagfolk og andre, der til dagligt arbejder med og i misbrugsmiljøer.
–Det (Antidote, Red) har en kæmpe værdi, fortæller udsatteambassadør i Odense kommune, Jan Nielsen, der også selv har prøvet at give Antidote.
–Hvis jeg ikke havde Antidote, så ville jeg jo ikke kunne gøre noget nu og her, så skulle jeg selvfølgelig skynde mig at ringe til en ambulance og så ville de have modgiften. Men på den måde her, kan jeg lynhurtigt give dosis, ringe efter hjælpen – det er meget mere trygt og sikkert både for mig og for dem. Det er en effektiv modgift, den virker med det samme.
Den frivillige organisation, Antidote Danmark har base i København, men de kommer jævnligt forbi Odense, hvor de både uddeler, udbreder og uddanner i brugen af Antidotes. Men på daglig basis er Andreas eneste Antidote frivillige i Odense – og ham er der virkelig bud efter.
–Jeg er blevet kontaktet af hjemmeværnet, som gerne vil have at jeg skulle lave noget (et Antidote-kursus, Red), så de var klar til kræmmermarkeder og til festivaler. Og også til Odense Pride, der var alle de frivillige også oplært med Antidote og havde det på sig, så de var klar, hvis der skulle ske noget.
Efterspørgslen er stor og det er ikke kun misbrugere og mennesker på gaden, der efterspørger Antidotes og oplæring i at give dem. Men selvom det ikke tager mere end 10 minutter at lære at anvende Antidoten, så kunne Andreas og Antidote Danmark sagtens bruge nogle flere frivillige til at hjælpe med opgaven.
–Vi kunne sagtens bruge en enkel eller to, der er en del at se til og jeg kan jo ikke være alle steder på en gang, fortæller Andreas, som også indimellem er nødt til at holde fri og i de tilfælde mangler nogle, der kan tage over.
Og også Odense kommunes udsatteambassadør, Jan Nielsen, ser behovet for og ikke mindst værdien i det frivillige arbejde.
–Jo flere vi er, jo bedre er det. Og jeg tænker da også, at privatpersoner, folk på frivillig basis, måske nogle gange kan noget andet end os, der har et skilt på ryggen – så jeg hilser det meget velkomment.
Andreas Stache er fortsat, men forhåbentlig kun foreløbig, den eneste Antidote-frivillige i Odense. Han fortsætter sit gode arbejde og med de 2000 kroner fra Trelleborgfonden, kan han fortsætte med at dele mere end bare Antidotes ud til dem, der har behov for det. Hvis du har lyst til at hjælpe Andreas og Antidote Danmark med at få endnu flere Antidotes ud til folket, så kan du gå ind på siden antidote.dk og læse mere om, hvordan du kan melde dig som frivillig.