Gå sammen mod ensomhed
March mod Ensomhed er i gang og for 6. år i træk går initiativtager, Patrick Cakirli, omkring 2000 km fra Nexø på Bornholm og tværs igennem landet til Esbjerg i Vestjylland. Formålet er at sætte fokus på ensomhed og betydningen af fællesskab. Derfor går Patrick også kun, når han har nogen at følges med.
Vi siger tit til hinanden, at vi skal stå sammen – og hvert år fra august til oktober inviterer Patrick Cakirli os til også at gå sammen – mod ensomhed. For Patrick Cakirli har ensomhed været en tro følgesvend, et livsvilkår. En dag blev følelsen så overvældende, at Patrick skrev et opslag på sin Facebook. Et råb om hjælp. Heldigvis oplevede Patrick en masse positive reaktioner og på den baggrund blev March mod Ensomhed født. Siden har det været Patricks mission at bekæmpe ensomhed og han er måske det menneske i Danmark, der har kontakt til flest ensomme mennesker.
I Danmark oplever knap 600.000 mennesker at føle sig ensomme på et eller andet tidspunkt i løbet af livet. Ensomhed er alvorligt og kan være livstruende, hvis det opleves over længere tid. Forskning har vist, at langvarig ensomhed er ligeså farligt som rygning og det øger risikoen for hjerte-kar sygdomme, Alzheimers, forhøjet blodtryk og depression.
Det anslås, at ensomhed hvert år koster samfundet mere end 7 milliarder kroner.
Siden Patrick for 6 år siden, skrev sit opslag på Facebook er March mod Ensomhed blevet til en frivillig, social forening, der arbejder for at sætte nationalt fokus på ensomhed som sundheds- og samfundsudfordring, ligesom foreningen samler penge ind til velgørenhed.
I de 10 uger, hvor Patrick marcherer igennem landet, går han omkring 2000 km, men han går kun, hvis han har følgeskab. Hvis Patrick ikke har nogen at følges med, så står han stille. Det er præmissen for vandringen, som skal sætte fokus på vigtigheden af fællesskab og også social ansvarlighed i kampen mod ensomhed.
National strategi mod ensomhed
Patricks March mod Ensomhed har berørt mange danskere og været med til at sætte ensomhed på dagsordenen – også den politiske. Et bredt flertal i Folketinget, har bedt en række organisationer om at komme med et forslag til en national strategi mod ensomhed og der blev i den politiske aftale for social, sundheds- og arbejdsmarked for 2022 afsat 25 millioner kroner til formålet. I juni i år kunne organisationerne så præsentere den første nationale strategi for nedbringelse af ensomhed i Danmark. I spidsen for den nye nationale strategi står Røde Kors og Ældre Sagen, mens private virksomheder, offentlige organisationer, fagforeninger og frivillige fællesskaber som Dansk Ungdoms Fællesråd, Dansk Erhverv, BUPL, 3F og Jyske Bank også er med.
Målet med strategien er, at ensomheden i Danmark skal bringes ned til det halve inden 2040 og for at det skal lykkes, er et afgørende første skridt at aftabuisere ensomhed. Netop det er March mod Ensomhed også med til og heldigvis har danskerne taget det til sig ligesom mange af landets kommuner, et hav af frivillige foreninger og initiativer, skoler, uddannelsesinstitutioner, fodboldklubber og mange mange flere også støtter op og går med Patrick mod ensomhed.
Som nævnt varer March mod ensomhed til uge 42 og du kan følge Patrick på Facebooksiden March mod Ensomhed, hvor du også kan se ruten og holde dig opdateret på, hvornår Patrick går gennem din kommune.